Yukarı Çık

Kahvenin birden fazla çeşidi ve türü olsa da bizde kahve denilince akla ilk olarak Türk kahvesi geliyor.

Güne başlarken, kahvaltı sonrasında, işyerinde çalışma molalarında, keyifli sohbetlerin eşlikçisi olarak en çok Türk kahvesi tercih ediliyor.

Peki Türk kahvesi adı nereden geliyor hiç düşündünüz mü? Kahve çekirdekleri her ne kadar bizim topraklarımızda yetişmese de çekirdeklerinin bizim topraklarımızda şekillenmesi ve bize has pişirme yöntemi ile hazırlanıp sunulması onu “Türk kahvesi” yapıyor. Yani Türk kahvesi dediğimizde kahvenin geldiği ülkeden değil pişirilme yönteminden bahsetmiş oluyoruz.

Pişirme yöntemleri demiş iken Türk kahvesinin ideal lezzeti için farklı pişirme teknikleri ile karşılaşıyoruz.

Kimisi için kahve kısık ateşte ağır ağır pişmeli iken kimisi yüksek ateşle pişmesini savunuyor, közde kahvenin lezzeti de bir başka diyenlere kumda pişmiş kahveyi denediniz mi diyenler ekleniyor. Bakır cezve mi normal bir cezve mi tartışması daha bitmemişken, kahve makineleri işleri iyice kızıştırıyor.

Pişirme tekniklerinden bahsetmeden önce kahve yapımında en önemli noktalardan birine değinmeden geçemeyeceğiz. Kahvenizin ideal lezzette olması için pişirme yöntemi ne kadar önemli ise ondan daha da önemlisi kullanacağınız kahvenin taze ve kaliteli olmasıdır. Hatta burada şöyle bir püf noktasını da ekleyelim; ince çekilmiş bir kahve ile yapılan Türk kahvesi daha lezzetli olacaktır. Çünkü kahve ne kadar ince çekilirse pişme süresi de düşecek bu da lezzetini arttıracaktır. Kahve pişme süresi uzadıkça ağızda acı bir tat bırakacaktır bu yüzden pişirme yöntemini iyi ayarlamak önemlidir.

Geleneksel bir lezzet olan Türk kahvesinin farklı pişirme tekniklerini sizler için araştırdık ve 4 başlık altında toparladık;

 

1) En İyi Kahve Bakır Cezvede Olur Diyenler

Bakır cezve diye özellikle belirtmemizin gereği, bakır cezve ile yapılan kahvelerin çelik cezvede yapılan kahvelere göre her zaman biraz daha lezzetli olduğu konusunda bir toplu görüş olduğu gerçeğidir. Hatta yerleşik şöyle bir kanı vardır: En iyi kahveler her zaman bakır cezveden çıkar! Çünkü cezvenin bakır olması kahveden daha iyi tat almamızı sağlamakta(imiş).

Yerel veya belli bir isim yapmış meşhur Türk kahvecilerine baktığımızda genelde bakır cezve kullanımının yaygın olduğunu görürüz. Bu kadar insanın bir bildiği vardır herhalde diyerek bakır cezvede Türk kahvesi yapımına kısaca değinelim;

Taze çekilmiş kahvemiz hazır ise başlayalım. Tek kişi için bir fincan su kullanacağız. Şeker ise arzuya göre eklenebilir. Bakır cezvemize bir kişi için bir tatlı kaşığı kahve ve bir fincan su ekleyerek, cezveyi ocağa çok yüksek olmayan bir ateşte pişmeye bırakıyoruz. Buradaki püf nokta kahveyi çok kaynatmamak, kahvenin üstünde kabarcıklar oluşmaya başladığında kahveniz hazır demektir. Kaynamasını beklemeden ocaktan alın ki kahveniz acılaşıp kötü bir tat bırakmasın.

 

2) En İyi Kahve Kumda Pişer Diyenler

Kumda Türk kahvesinin pişirilmesinde iki farklı yöntem kullanılmaktadır; biri hepimizin bildiği kahvenin cezvede hazırlanıp pişirilmesi, diğeri ise direkt fincan içerisinde kahvenin hazırlanıp pişirilmesidir. Kumda kahve yaparken cezve veya fincan kumun içerisine gömülerek pişirilir dengeli ısı dağılımı dolayısı ile bu şekilde pişen kahvelerin lezzeti bir ayrıdır.  Kumda kahve için özel kahve makineleri mevcuttur. Bu kahve makinelerinin özelliği kumu daima sıcak tutmak için altında bulunan elektrik rezistanslarıdır. Fakat bunu evde yapamayacağınız anlamına gelmiyor bu. Peki evde kumda kahve nasıl yapılır?

Akvaryum kumu ve bir tencere ya da tava yardımı ile evde siz de kumda kahve yapabilir, kahvenizi keyifle yudumlayabilirsiniz. Aldığınız akvaryum kumunu geniş ve çukur olan bir tencere veya tavaya yayıp biraz ısınmasını bekledikten sonra bakır cezvenizi kumun ortasında biraz boşluk açarak yerleştiriniz. Önceden ısıtılan kumda pişirilen kahve hazır olana kadar ağır ağır pişmekte olduğu için kahve lezzetini daha iyi vermektedir.

 

3) Kahve Dediğin Soğuk Su İle Yapılır Diyenler

Kahvenin yapılışıyla ilgili özellikle üzerinde durulan ayrıntılardan biri de kullanılan suyun soğukluk derecesidir. Bunun matematiksel bir karşılığı olmaması ile birlikte oda sıcaklığı olarak tabir ettiğimiz su ayarından biraz daha soğuk olan su kahve yapımı için idealdir. Yani ne çok soğuk ne de ılık hemen kaynamaya hazır bir su tercih edilmemelidir. Bunun sebebi kahvedeki renk, aroma ve tat transferinin soğuk suda daha iyi gerçekleşmesidir. Ilık su çabuk kaynayacağından kahve aromasını ve lezzetini suya geçiremeyecektir.

 

4) En Pratik ve Lezzetli Kahveler Kahve Makineleri ile Olur Diyenler

Gelişen teknoloji ile birlikte zaman kavramı daha bir değerli hale geldi bizler için. Yaptığımız her işte kısa sürede daha fazla verim sağlayacak araçlar geliştirmeye ve kullanmaya başladık. Tabii bu Türk kahvesi yapma yöntemimizi de etkiledi. Bakır cezve, kumda kahve, evet lezzet olarak muhteşem ve hala vazgeçilmezler fakat günlük hayatta her zaman pratik ve ulaşılabilir seçenekler değil maalesef. İşyerinde kahve içmeyi pratik hale getiren, tek seferde birden fazla kişiye kahve imkanı sağlayan elektronik cezveler ve kahve makineleri ocakta kahve başında bekleme, kahve karıştırma, taşırma derdinden de bizi kurtarıyor.  2-3 dakikada istenilen lezzette, bol köpüklü kahveler hazırlamak bu makineler aracılığı ile daha kolay ve pratik hale gelmiş oluyor.