Yukarı Çık

Tesadüfen keşfedildi

Efsaneye göre çay, İkinci Çin İmparatoru Shen-Nung tarafından, M.Ö. 2737 yılında uçuşan çay yapraklarının kaynamakta olan suyuna düşmesi sonucunda bulunmuştur.

Doğu batıdan önde

Doğu dünyası yaklaşık 5.000 yıldır çay içerken, batı dünyası sadece 400 yıldır çay içmektedir.

Kaç çeşidi var?

Dünya üzerinede 1500’den fazla çay çeşidi bulunur.

Başlangıçta Tedavi Amaçlı Kullanıldı

Çay insanların hayatına girdiği ilk dönemlerde aslında bir içecek olarak tüketilmiyordu. M.Ö. 26. yüzyılda çay yaprakları Çin’de çiğnenerek tedavi amaçlı kullanılıyordu.

En çok siyahı tüketiliyor

Dünyada tüketilen çayın u’i siyah çaydır.

İlginç adetleri var

Çin’de misafire çay servisinin yapılmasının ardından konuk parmaklarını birkaç defa masaya vurarak minnettarlığını gösterir.

Çay Kanserden Korur mu?

Çay ve kanser arasında bir ilişki olduğunu söylemek mümkündür. Yeşil çay tüketimi ve mide kanseri üzerine yapılan bir araştırmada, yeşilçay tüketenlerde mide kanseri görülme riskinin yeşilçay içmeyenlere göre %48 oranında azaldığı gözlemlenmiştir.

Çay Kolesterolü Azaltır Mı?

Son yıllarda yapılan araştırmalar çay içmenin kolesterol seviyesini azalttığını gösteriyor. Orta düzey kolesterol yüksekliği olan insanlar üzerinde yapılan bir araştırmada günde altı fincan siyah çay içen insanlarda toplam kolesterolün % 3.8, LDL kolesterolün % 6.4 düştüğü gözlemlenmiştir.

Türkiye’de İlk Çay Ne Zaman Yetiştirildi?

Türkiye’de çay yetiştirme konusunda ilk girişimler 1888 yılında Bursa’da yapılmış ve başarısız olmuştur. 1924 yılına gelindiğinde çayın babası ünvanıyla bilinen Zihni Derin, Rize’de bulunan bir bahçede 20 kilogram kadar çay üretmeyi başardı.

Çay Falı

Kahve falı kadar meşhur olmasa da çay falı olarak bilinen bir fal çeşidi vardır. Bu falda, çay bardağına dem konulurken süzgeç kullanılmaz. Çay içildikten sonra çay bardağı ters çevrilir ve çay tabağına konur. Çay taneleri bardağın dibinde ya da kenarında rastgele dağılır fala bakacak olan kişi bu çay tanelerinin yerini ve dağılışına göre anlamlandırmalar yaparak falı yorumlar.

Çay Bardağı Neden İnce Bellidir ?

İnce belli bardağın hikayesi aslında oldukça bilimseldir. Soğuk havalarda içi ısıtması için sık sık tüketilen çay, ince belli bardağın yapısı sayesinde parmak uçlarıyla üst tarafından tutulabilir. Bardağın orta kısmı ise ele temas edip yakmadan sıcak tutabilir. İnce belli bardak aynı zamanda kavisli yapısıyla içeceğin çabuk soğumasını da engeller. Tüm bu nedenlerden dolayı çay içerken ince belli bardak kullanılır.

Çay Zenginlerin İçeceğiydi

Geçmişte çay yüksek sosyetenin ve zenginlerin içe bildiği bir içecektir. İngiliz kralı 2. Charles çaya %119 oranında vergi koymuştur ve yüksek vergiler nedeniyle halkın çayla arası pek yoktu. 1784 yılında İngiliz başkanı William Pitt çay vergisini %12.5 ‘e düşürür ve çay üst sınıfın hegemonyasından çıkarak işçi sınıfının da ulaşabileceği bir içeceğe dönüşür.
Türkiye’de Çay Tüketimi
Ülkemizde günde ortalama 245 milyon bardak çay tüketilirken, bunun yüzde 65’i evlerde, yüzde 13 işyerlerinde, yüzde 11’i misafirlikte, yüzde 5 kafelerde, yüzde 4 kahvehanelerde yüzde 2’si okul kantinlerinde tüketiliyor.
Çay Lekesi Nasıl Çıkar ?
Giysilerinize çay döküldüğünde lekeyi çıkarmanın birkaç farklı yolu vardır. Çay lekesi taze ise ve giyisiniz beyazsa lekenin üzerine limon suyu sıkarak soğuk suda durulayın. Eğer giysiniz renkli ise lekenin üzerine yumurta sarısı sürerek ılık suda durulayın. Çay lekesi taze değilse bir bardak suya on damla gliserin damlatarak karıştırın ve lekeye uygulayın.

Türklerin Çayla Tanışması

Türkiye’nin çay ile tanışması Kazak Tatar Türklerinden Abdül Kayyum Nasri‘nin Kavak Celal adlı eserinde anlatılmaktadır. Nasiri‘ye göre çayı ilk içen Türk 12.yy’da Kazakistan’da yaşayan Hoca Ahmet Yesevi‘dir. Bir gün komşusunu ziyarete giden Yesevi, çayı ilk kez içmiş ve yorgunluğunu giderdiğini söyleyerek hastalarınıza bundan içerinki şifa bulsunlar diye nasihat etmiştir.

Dünyadaki En Fazla Çay Üreten Ülkeler Hangileri?

Dünya çay raporu 2016 verilerine göre, çay üretiminde 2 milyon270 bin ton ile Çin birinci, 1milyon 210 ton ile Hindistan ikinci 475 bin ton ile Kenya üçüncü ,329 bin ton ile Sri Lanka dördüncü, 259 bin ton ile Türkiye’ye beşinci sırada yer alıyor . Bu ülkeleri 179 bin ton ile Vietnam, 129 bin ton ile Endenozya izliyor .

Çay ve Diş Sağlığı

Çay diş sağlığını olumlu yönde etkiler. Doğal olarak florür içeren çay, diş makinesini güçlendirir ve ağızdaki bakterileri kontrol altına alarak plak oluşumunun azalmasına yardımcı olur. Çay diş eti hastalıklarına karşı koruyucu özelliğe sahiptir.